Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej.
Rozumiem

Świętochłowice - Bliżej niż myślisz

AA

Cukiernicy i kucharze wracają z praktyk

W przyszłym tygodniu 9 kucharzy i 3 cukierników wróci z praktyk w Niemczech. Przez trzy tygodnie uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych i Usługowych poznawali warunki oraz metody pracy jakie obowiązują w tamtejszych kuchniach. Praktyki są realizowane w ramach programu "Zawód to przyszłość” (program ERASMUS+).

Młodzież odbywa praktyki w zakładach gastronomicznych Lipska i Schkeuditz. Na miejscu wykonują szereg zadań. Przygotowują posiłki codzienne i okolicznościowe, porcjują i dekorują potrawy, wydają posiłki (stosując się do procedur obowiązujących w zakładach pracy), wykonują czynności porządkowe w kuchni, jadalni i pomieszczeniach magazynowych, a także uczą się obsługi maszyn i urządzeń.

Sześcioosobowa grupa odbywa praktykę w stołówce Uniwersytetu Lipskiego. Każdego dnia przygotowuje ona i wydaje 5 tys. posiłków.

Inne osoby zdobywają doświadczenie w domu opieki dla osób w podeszłym wieku. Przy przygotowaniu posiłków muszą uwzględniać wymagania dietetyczne i wiek pensjonariuszy.

Pozostali sprawdzają swoje umiejętności w kuchni ośrodka wypoczynkowego.